- Der er så mange ting, man ikke bare kan, når man er syg. Og jeg havde det også bedst derhjemme i det velkendte, så jeg kom meget lidt ud gennem mere end ti år. Men jeg vil gerne være social og leve et normalt liv igen. Det har ABC-forløbet været med til at vise mig, at jeg godt kan, fortæller Vibeke Andersen og tilføjer:
- Nu har jeg fx lært at køre i bus uden at jeg tror jeg skal dø, af det. Det betyder, jeg kan komme omkring og oplever en frihed. Og sidste år var jeg til Thy Rock – for første gang, selvom jeg har drømt om det hvert år!
En vej tilbage
Kent og Vibeke er begge midt i livet. Kent er 47 år og Vibeke 53. Den ene er født og opvokset i Thy. Den anden kom hertil for 20 år siden. I bagagen har de uddannelser og job, men de har også – af forskellige årsager – i årevis været langt væk fra arbejdsmarkedet, fordi de har kæmpet med psykisk sygdom og depression.
- Den tilgang, som der er i ABC, er meget anderledes, end den måde, jeg har oplevet at blive mødt på i tidligere forløb, som jeg har været med i. I det her forløb, har jeg selv sat målene for det, jeg gerne ville opnå i forløbet og arbejdet aktivt mod dem, fortæller Kent Christensen.
Vibeke er for nyligt blevet fast frivillig på værestedet Rampen i Thisted en dag om ugen. Et job hun er kisteglad for og håber at kunne udvide til to ugentlige dage - med tiden.
- Engang drømte jeg om at erstatte førtidspensionen med et fast job, men jeg erkender, at det kan blive svært for mig at nå det mål. Men derfor for er det meget meningsfuldt for mig, at få lov at have en tjans som fast frivillig et sted, hvor jeg mærker, at jeg kan gøre en forskel for brugerne, siger Vibeke Andersen, der har en uddannelse som SOSU-hjælper.
Fandt fællesskabet igen
For Kent har målet med ABC-forløbet primært været at komme ud blandt andre mennesker efter i årevis aldrig at deltage i sociale arrangementer.
- Jeg oplevede et fantastisk sammenhold i ABC-gruppen, og lærte at betro mig til andre. Der var flere ting, jeg troede, jeg gik helt alene med, men jeg fandt ud af, at der var andre, som havde oplevet eller gjort noget lignende. Så jeg var ikke alene, og jeg fandt ud af, at man godt kan stole på andre mennesker, siger Kent Christensen, og fortsætter efter en kort pause:
- Jeg fik at vide, at jeg var sej. Det vidste jeg ikke, at jeg var. Jeg kan stadig godt være ret selvkritisk, men jeg er det ikke så meget, som jeg har været, fortæller han.
For ham blev forløbet startskuddet til flere ture hjemmefra og ugentlige besøg i Drivhuset i Thisted, som er et tilbud for voksne med psykiske lidelser og sårbarheder, og som har behov for socialpsykiatrisk træning, afklaring og støtte i en periode.
Det var svært for ham, da gruppeforløbet sluttede, for med det forsvandt også en stor del af det nye og givtige netværk. Men oplevelsen af alt det gode, det gav ham betyder, at han nu er i stand til at huske sig selv på, at det kan blive godt igen. Han er endnu ikke der, hvor han føler sig klar til at passe et frivilligt job, sådan som Vibeke, men han drømmer om at komme dertil.
Her kan du læse om Thisted Kommunes tilbud på Handicap og Socialpsykiatri-området.